keskiviikko 4. tammikuuta 2012

sinun äänesi oli minulle meripihkaa

sitä paitsi pidän lapin murteesta
 Tämän vuoden ensimmäinen luettu kirja tulee näillä näkymin olemaan Katja Ketun Kätilö, joululahja. Ei minusta ole puhumaan siitä kovin hienosti, kuten ei nykyään oikein mistään, mutta tahdon silti kertoa että se kalvaa. Vaivaa. Kun ajatukset harhailevat, ne päätyvät aina lopulta Kätilöön ja sen uskomattomaan karuuteen, tietynlaiseen äärimmäisyyteen, julmuuteen joka melkein jollain tavalla on kaunista.

Minulle kirjat ovat pakomatkoja, pidän yleensä enemmän herkästä ja todellisuudenpakoisesta, sellaisesta joka saa uskomaan kaiken hauraan ja hienon olemassaoloon. Mutta joskus pitää silti lukea tekstejä, jotka ravistelevat hereille valveille ihan todella.

"Hämmästyin, kun puhuitkin suomea. Ja heti ensi hetkestä lähtien oli sinun äänesi minulle meripihkaa ja tervashongen kytösavua."

(ennen kaikkea kätilö on romaani jota luettuani valvon huoneen kattoa tuijottaen ja annan sanojen vaeltaa pääni sisällä, minäkin tahdon osata kirjoittaa yhtä vahvasti, jos en nyt aivan tämän toisen Ketun tyylisesti niin kirjoittaa edes jotain)

2 kommenttia:

  1. Itse kirjaa en ole lukenut, mutta pidän kun kirjat vaikuttaa vahvasti ajatuksiin. Minun oli kuitenkin pakko tulla kertomaan miten paljon minäkin rakastan lapin murretta ♥

    VastaaPoista
  2. Suosittelen lukemaan, oli todella hieno kirja kyllä! : ) Ja oi, lapin murre on ihanaa, aion ehdottomasti vakiinnuttaa omaan puheeseeni ilmaisun "kälämisti käy". ♥

    VastaaPoista