sunnuntai 8. tammikuuta 2012

monologi prinsessoista ja muusta

tahtoo kirjoittaa tanssiaisista!
Kyllästyin hetkeksi talvenkuulaaseen rakkaustarinaani ja päätin, että on aika kirjoittaa jotain muuta. Eksyin torstaina lukemaan netissä oikein jännittävää englanninkielistä fantasiaoriginaalia ja sain loistoidean - hei, tämäkin tahtoo kirjoittaa fantasiaa kanssa! Keskiaikaiseen miljööseen sijoittuvaa ennen kaikkea. Sain siis äkkisysäyksen ryhtyä suunnittelemaan uudelleen erästä vuosia vanhaa ideaa, jonka pääkokonaisuuden kehittelin kasaan übernopeasti eikä siitä sitten mitään tullut. Mutta nyt, nyt, ketun mieli kaihoaa kirjoittamaan kliseitä ilkeistä prinsessoista ja näiden henkivartijoista ja vahvoista naispäähenkilöistä ja muuta tällaista jännittävää. 

Mutta hitto kun se on vaikeaa! Minä en ole kuuluisa siitä, että suunnittelen tarinani huolellisesti etukäteen ennen kirjoittamista, mikä on tässä tapauksessa vähän ongelma. Koeta siinä nyt kirjoittaa, kun koko ajan tulee vastaan kertakaikkisen mahdottomia kysymyksiä: mikä tämän kuningaskunnan nimi ensinnäkin on? Missä se sijaitsee? Täh? Hahmojen motiivitkin ovat vielä kertakaikkisen epäselviä, etenkin kaikki naispäähenkilöön liittyvää. Kun yritänkin miettiä mitään häneen liittyvää, saan päänsäryn (kaikesta huolimatta prologi on melkein valmis).

No, eteenpäin sanoi mummo lumessa. Viime aikoina olen kirjoittanut liikaa samasta aiheesta, ei ole tullut vaihtelua. En tiedä kuinka pitkälle intoni riittää, mutta saanpa kokeilla jotain uutta pitkästä aikaa ja harjoitella. Esmes dialogia. Ja kaikkitietävän kertojan käyttöä. Ja sitä, että kerronta päihittää kielen sata nolla. Nyt siis kuuntelen tätä kappaletta nonstoppina ja koetan aivoriiheillä parhaani mukaan.

4 kommenttia:

  1. Jälkikäteen tulee ongelmia jos ei suunnittele etukäteen. Tekstiä pitää kuitenkin joka tapauksessa editoida, joten onko sillä väliä jos et ensimmäisten sivujen aikana tiedä jonkun motiivia? Teksti kehittyy mielestäni paremmin kun sitä kirjoittaa eikä pelkästään päässä. Kirjoittamisen avulla on helppoa - ja kivaa koska inspis - tutkia henkilöitään ja tarinaansa.

    Sinulla on btw nättejä otsikoita.

    VastaaPoista
  2. Samaan johtopäätökseen minäkin tulin, ja siksi päätin aloittaa kirjoittamisen, vaikka hirveän monta tarinan kannalta olennaista juttua on vielä auki. Omalla kohdallani suunnittelu ei vain tunnu luonnistuvan millään muulla kuin kirjoittamisen avulla, kuten sanoit, joten kirjoitetaan siis surutta. Asiaa auttaa kyllä sekin, ettei tämä tarina tule minkäänlaista julkaisukynnystä milloinkaan ylittämään, joten siltä osin ei paineita ole. Tai niin sitä luulisi. : )

    Kiitän! Merkintöjen yleinen laatu on sen verran heittelehtivä, että yritän otsikoiden avulla harhaanjohtaa lukijoita pitämään tätä oikein hienona blogina. : >

    VastaaPoista
  3. Tiedän ongelmatyypin, kärsin itse samanlaisesta. Kärsivällisyys ei riitä sellaiseen hienoon suunnitteluun, johon eräs ystäväni tuntuu perustavan koko tarinansa. Olen vähän kateellinen siitä päättäväisyyden määrästä, jos rehellisiä ollaan. Ja kun mukaan vielä lisätään maantieteen ja kaiken muun tällaisen tuntemus, mitä minulta uupuu... :D Ei kerta kaikkiaan.

    Mutta olen Deen kanssa samaa mieltä, kirjoitat vain. Ongelmakohdat voi korjata sitten myöhemmin.

    VastaaPoista
  4. Voi, minäkin olen kateellinen ystävällesi tuon kuullessani! Maantieteen tuntemus etenkin voisi olla hyödyksi. : s

    VastaaPoista