lauantai 29. joulukuuta 2012

Vuoden 2012 The Kirjat

Pidemmittä puheitta: tässä teille vuodenvaihteen kunniaksi top3-listoja! Yritän tällä tavoin kasata vuoden parhaimmat lukukokemukset yhteen, ynnämuuta ynnämuuta. Kirjat eivät esiinny paremmuusjärjestyksessä tai mitään. Voidaan myös aina kiistellä siitä, miksi tämä ja tuo teos on muka tuossa kategoriassa, mutta näillä nyt joka tapauksessa mennään.

Top 3: Kotimaiset
1. Kätilö - Katja Kettu
2. Että hän muistaisi saman - Elina Hirvonen
3. Kauimpana kuolemasta - Elina Hirvonen

Suurin piirtein kukaan minut tunteva ei voi ymmärtää, miksi pidin Kätilöstä niin paljon. Se on kieltämättä pieni mysteeri, mutta minkäs teet - jokin siinä pohjoisen tunnelmassa ja kiivaudessa kiehtoi. Hirvosen teokset taas, hän on tällä hetkellä suosikkini kotimaisista kirjailijoista ja piste. Kolmatta romaania odotellessa!

Top 3: Ulkomaiset
1. Kani nimeltä jumala - Sarah Winman
2. Huone - Emma Donoghue
3. Piiat - Kathryn Stockett

Kaikki kolme ovat omalla tavallaan erittäin viihdyttäviä kirjoja, joissa jotenkin korostuu se, kuinka surullinen ja hieno asia elämä voi olla - Huoneen ollessa luonnollisesti kuvauksista julmin. Toivon ja tragedian hienoja yhdistelmiä, sanoisinko.

Top3: Nuortenkirjat
1. Gisellen kuolema - Siiri Enoranta
2. The Fault in Our Stars - John Green
3. 101 syytä - Johanna Thydell

Gisellen kuolema olisi helposti mennyt myös kotimaisten top3:seen, mutta no. Tuttuun tapaan olen lukenut nuortenkirjoja eniten, vaikka etenkin uudet kotimaiset sekä käännökset ovat olleet aikamoisia pettymyksiä - toivottavasti ensi vuonna tämä muuttuu.

Top3: Fantasia/dystopia/ynnämuu
1. The Scorpio Races - Maggie Stiefvater
2. Pandemonium - Lauren Oliver
3. Aikamatkustajan vaimo - Audrey Niffenegger

Stiefvater on ehdottomasti yksi tämänhetkisiä lempinuortenkirjailijoitani - esikoisteos Lament on kammottava kliseemöykky, mutta hän tuntuu kehittyvän kirja kirjalta. The Scorpio Races oli yksi vuoden parhaimpia lukukokemuksia, ja myös hänen uusin kirjansa The Raven boys eroaa positiivisesti valtavirrasta.  Pandemonium oli harvoja tämän vuoden onnistuneita dystopioita, ja Aikamatkustajan vaimo vuoden ehdoton itkettäjä!

Lisäksi hömppäkunniamaininta menee Sophie Kinsellan kirjalle Soitellaan, soitellaan! Kirjailijoista mainittakoon vielä Diana W. Jones, jonka fantasia on aina yhtä ihanan brittiläistä.

6 kommenttia:

  1. Enpäs ole lukenut noista ainokaistakaan! Moni on lukulistalla kyllä, Kani nimeltä Jumala varmasti ainakin pääsee lukuseen jo piankin. Iloista ja kirjapitoista vuotta 2013, toivoo ja toivottaa Elma Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samaa toivotan sinullekin! :) Kani nimeltä Jumala kannattaa lukea kyllä ehdottomasti, yksi tämän vuoden parhaista kirjoista - ellei jopa paras.

      Poista
  2. Apua, ja minä en selvinnyt Kätilöä edes puoleenväliin! Olisi ilmeisesti kannattanut. Huoneenkin jätin kesken. Ja Gisellen kuoleman. :D Vähintään viimeiseen on tarkoitus palata.

    Hyvää tulevaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, itselleni nuo kaikki kolme olivat hienoja lukukokemuksia, mutta ymmärrän kyllä senkin, jos eivät inspaa (Kätilön tapauksessa varsinkin...). Gisellen kuolema kannattaa kyllä kokeilla lukea, sen verran vaikuttava lukukokemus!

      Kiitos, ja samoin sinulle! :)

      Poista
  3. Ihanaa, kirjavinkkejä! Täytyy kokeilla heti kun pääsen kirjastoon käymään. 101 syytä olen lukenut ja pidin paljon joten uskallan kokeilla muitakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti noista listoista joku hyvä löytyy! :)

      Poista