keskiviikko 13. helmikuuta 2013

seinäruusu ja muuta relevanttia

kuva täältä
"This one moment when you know you're not a sad story."

Jokusen aika sitten höpötin The perks of being a wallflowerin filmatisoinnista ja mietin, onnistutaanko niin hienosta kirjasta tekemään läheskään yhtä hienoa elokuvaa. No, nyt leffan nähtyäni en voi kuin nyökytellä raivokkaasti - kyseessä on todella hienoa elokuvasovitus, eikä näitä tällaisia toki ole koskaan liikaa. 

Jostakin syystä suhtautumiseni leffaversioon oli tietyssä vaiheessa aika nihkeä. Oli kaikenmaailman Emma Watsonia ja ylenmääräistä hypetystä, ja vaikka kirjailija itse toimi ohjaajana, kyseenalaistin ihan tosissani voiko Perksistä saada elokuvana yhtä vaikuttavaa kuin mitä kirja mielestäni oli. Leffakokemus oli siksikin todella pysäyttävä, kun jo ensimmäiset minuutit osoittivat minun olleen ihan väärässä ennakkoluuloineni. Itkin Perksiä katsoessani sekä maailman epäreiluudelle että hienoudelle noin kahdenkymmenen minuutin välein, ja, no. Siitähän myös kirjassa on kysymys.

Näyttelijät olivat hienoja, etenkin Logan Lerman ja Ezra Miller. Emma Watsoniinkin tykästyin alun epäluuloisuuden jälkeen, ja voih. Kirjoitin kirjasta aikoinaan tässä blogissa näin: "hankkikaa se jostakin ja antakaa itsenne viehättyä ja kauhistua ja lumoutua vuoron perään. Vaikuttavin romaani jonka olen tälle vuodelle lukenut", ja kieltämättä aivan samaa voi sanoa myös elokuvasta.

Muuta tähdellistä elämästäni: minulla on joku kirjalukko, lainaan kasapäin teoksia kirjastosta mutten saa luettua yhtäkään. Viime vuonna samaan aikaan luin noin kirjan päivässä. Yääh. Lisäksi olen kadottanut muistitikun, jossa on muutama tärkeä juttu jänisluihin liittyen. Traagista. 

8 kommenttia:

  1. Voi ynh, lukujumi on tylsää :/ Varsinkin, kun minä ihan vartavasten tulin kysyäkseni huvittaisiko sinua lukea yksi kässärini? Kaipaisin kohderyhmään kuuluvan ja kässäristä mitään tietämättömän ihmisen näkemyksen. Saa kielätytyä, jos pukkaa stressiä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (tunnustan: kävin tanssahtelemassa nolosti kämppää ympäri ihan vain siitä ilosta, että joku todella kysyy minua lukemaan kässärinsä :D) Piti harkita tätä hiukan, kun saamattomuuteni on ollut viime aikoina huipussaan... mutta äsh, totta kai huvittaa lukea!

      Poista
    2. Hienoa! Laitanko heti tulemaan vai milloin olisi sopiva mood?

      Poista
  2. Voih kun voisin kommentoida tähän romaanin. :D Multa muuten julkaistiin juuri tänään arvostelu tästä elokuvasta, musta oli hupaisinta ikinä kun ne boldasi sellaiseksi isoksi lainaukseksi siihen jutun keskelle (mikskä niitä kutsutaan...) jotain sen tyylistä kuin "Elokuvaan on tietysti ujutettu kaikki romaanin kuolemattomat lainaukset, joita teinihipsterit tuskin koskaan lakkaavat siteeraamasta"... En olettanut että se oikolukija tai kuka noista nyt päättääkään ees tietää mikä on hipsteri. :DD

    Mut niin, mun mielestä elokuva oli melkein parempi kuin itse kirja. (Ainakin parempi kuin suomennos!) Ezra ja Logan on vähän liian valloittavia ;___;

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romaanikommentit ovat toivottuja myös, vapaasti vain! :D Olen tuosta hipster-lainauksestasi samaa mieltä kieltämättä, oli tarkoitus itselläkin kommentoida tähän merkintään jotain aiheeseen liittyvää mutten sitten jotenkin, öh, jaksanut - mua kun ärsyttää hirveästi tuo Perksin (kieltämättä toki ansaittukin) hipsteriysleima ylipäätään, se että jotkut repliikit on tosiaan ihan ylisiteerattuja ilman että kontekstin hienoutta ajatellaan ollenkaan.

      Mä pidin kirjasta ehkä jonkin verran enemmän sitten kuitenkin, mutta elokuvaversio ei kyllä häviä sille yhtään, käsittämättömän hieno. Ezraan ja Loganiin rakastuin ihan mielettömästi Perksin perusteella, etenkin Ezra sai mut tykästymään Patrckin hahmoon ihan eri tavalla kuin kirjassa. Ja Logan nyt vaan aiheutti loputtoman kyyneltuvan koko ajan, nyyh. ;_;

      Poista
  3. Voi ei, toivottavasti jumi helpottaa ja tikku löytyy. Tuo kirja/leffa oli mulle ihan uusi tuttavuus, pitääpä metsästää joskus..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahdesta epäkohdasta yksi sentään ratkesi, kun löysin tikun raivokkaan siivoamisen päätteeksi. :) Suosittelen ehdottomasti Seinäruusuun/Perksiin tutustumaan kyllä, on hieno!

      Poista