lauantai 23. helmikuuta 2013

susidilemma

(häikäilemätöntä mainostusta: kirjoittaessa kuuntelin tätä)

Romukoneen hiiri lakkasi toimimasta sopivasti perjantaina vähän sen jälkeen kun olin päättänyt, että kirjoitan sillä pitkästä aikaa. Sain aloitettua jänisluun uutta ensimmäistä lukua (tultuani lopputulokseen, että nykyinen aloitus tarvitsee sittenkin hiukan verkkaisemman "esiosan", tms), ja siihenpä se sitten jäi. Noin vanhaan koneeseen ei hankita hiirtä ihan tuosta vain, enkä oikein usko pelkkien näppäinkomentojen voimaan, joten pitää varmaan alkaa totutella ajatukseen että kirjoitan vastedes ainoastaan läppärillä.

Joka tapauksessa, minulla on hauras luottamus tuohon uuteen ensimmäiseen lukuun - tai siihen vähään, mitä sain tehtyä. Ylipäätään kokonaisuus on vähän niin ja näin, rakenne sitä ja tätä. Tämän viikonlopun olen käyttänyt päähenkilön Suuren Trauman parissa, aka kiristellyt sille hampaitani ja kävellyt ulkona loputtomasti, kun palaset eivät millään loksahtele paikoilleen. Hän on henkisesti nurkkaanajettu, se on selvä, mutta miksi loppujen lopuksi - kuinka paljon siihen ovat vaikuttaneet ulkoiset tekijät, entä sellainen, jota on vaikeampi osoittaa sormella, määritellä? Luulin, että minulla oli jo tähän vastaus, mutta viime päivien aikana olen alkanut epäillä.

Sudet ovat jonkinmoinen dilemma numero kaksi, mediassa viime aikoina käydyn kiivaan susikeskustelun takia. Minulle tulee kämpälle tällä hetkellä sekä Hesari että Kainuun Sanomat, ja on kieltämättä mielenkiintoista, kuinka erilaisilta näkökannoilta esimerkiksi molempien lehtien mielipidepalstalla asiaa käsitellään. Jänisluissa ihmisten käsitys susista vastaa aikalailla kainuulaista näkökulmaa, vaikken tapahtumapaikkaa tarkoituksella ole maantieteellisesti sen kummemmin määritellyt. Mutta siis, onko tämänhetkisessä susikeskustelussa mitään, mitä voisin ammenntaa jänisluihin? Tällaisia olen pohtinut.

Ja oh, luin kirjankin - niin harvinainen tapahtuma nykyään, että siitä on pakko mainita, oli teos mikä hyvänsä. Jostakin syystä tartun aina herkästi Ihanan maan kaltaisiin teoksiin, jossa ankeahkon proosan minäkertojana toimii pieni tyttö; uskonnollisuusyksityiskohta oli luonnollisesti myös plussaa. Omalla tavallaan hieno lukukokemus (ja kuten sanottu, huomionarvoinen siksi että todella luin sen loppuun asti) joskin minusta tuntuu, että aiheesta on kirjoitettu joskus paremminkin.   

Tällainen ajatustenavaus-merkintä, hyödyllinen eli ei.

11 kommenttia:

  1. Asioilla on taipumus loksahdella paikoilleen sitten kirjoitus-/editointivaiheessa. Kyllä se siitä. :)

    Sudet ovat tosiaan nyt ajankohtaisia, siitä vain ammentamaan.

    Aina on lohduttavaa kuulla, ettei ole ainut laiska lukija. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri. Siksi ei kai auta kuin ryhtyä kirjoittamaan...

      Minä olen ollut tänä vuonna niin laiska lukija, että ihan hävettää! Ihanan maan myötä lukujumi tosin hivenen tuntuu hellittäneen...

      Poista
  2. Totta tuo, että kirjoittaessa vasta asiat alkavat kunnolla muotoutua, olivat etukäteissuunnitelmat millaisia hyvänsä. Susikeskustelu on kiinnostanut minua jo kauan, joten hienoo että nyt voin väittää myös itse hyötyväni sen seuraamisesta. ;>

    Toivotaan, että näin on, nyt epäilyttää nimittäin ärsyttävän paljon. :x

    VastaaPoista
  3. Minä olen liian huono seuraamaan uutisia kirjoittamistarkoituksessa. Ne ovat yllättävän hyvä lähde.

    Blogissani on sinulle haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, susikirjoittelu on minullekin kieltämättä poikkeus sääntöön, muuten en erityisen aktiivinen sen saralla ole. :,>

      Oi, kiitos!

      Poista
  4. Minäkin haastoin sinut toisen kerran tähän samaan haasteeseen, minkä Dee sinulle antoi. :)

    VastaaPoista
  5. Onko sähköpostisi vaihtunut tms? En saa yhteyttä, tulee vain jokin ilmoitus, että postia ei voi lähettää... :s

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähköposti on kyllä käytössä, en vain ole päässyt käymään sillä hetkeen niin postilaatikko oli ehtinyt täyttyä. Siksi lähetin palautteeni kässäristäsikin hiukan myöhässä, toivottavasti se tuli kuitenkin perille.

      Poista
    2. Hei! Tuli perille, ja laitoin kiitosta takaisinpäinkin, mutta taas tuli bumerangina viesti, että sähköpostia ei voida toimittaa :( Kokeilen jossain vaiheessa uudestaan, jos postilaatikossa olisi taas tilaa :)

      Kiitos joka tapauksessa vielä tässäkin ;D

      Poista
  6. Mihin olet kadonnut, kaunis Kettu? Kirjoitat niin ihania ja kauniita tekstejä FinFanFunissa ja kaipaan lisää luettavaa sinulta. Etenkin Pysähtyneet planeetat tekstisi on sellainen jolle mielelläni toivoisin pian jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tosiaan, pahoittelen kovasti katoamistani. Massiivinen kirjoitusblokki on pitänyt minut poissa kaikkien tekstien äärestä, mutta toivon että tähän tulee muutos.

      (On muuten hienoa kuulla, että Pyshähtyneillä planeetoilla on lukijoita - se on yksi tärkeimpiä tekstejäni, jota aion kyllä jatkaa)

      Poista