torstai 20. lokakuuta 2011

ollaan kuin oltaisiin hahmoja kirjatrailereista

(kumartakaa viisaalle otsikolle). Kuten olen maininnut useaan otteeseen, tyttöpäähenkilöillä varusetut dystopia-trilogiat ovat nyt suosiossa, ja niitä myös suomennetaan varsin kiivaaseen tahtiin. Yksi tämänvuotinen sellainen on esimerkiksi Ally Condien Tarkoitettu, josta itse pidin melko lailla - siitäkin huolimatta että koko ensimmäinen kirja tuntui olevan lähinnä vasta alkusoittoa sille, mitä on vielä luvassa. Trilogian toinen osa, Crossed, ilmestyy Ameriikoissa tässä parin viikon päästä, ja nyt siitä on julkaistu ns, "kirjatraileri", jonka voi katsoa täältä (huom! spoilaa Tarkoitettua, joten älä katso jos et ole lukenut sitä).

Ainahan kirjoihin perustuvia fanitrailereita on tehty, mutta viralliset trailerit ovat jotain uutta, ja niitä on etenkin nuortenkirjojen keskuudessa erittäin paljon - oman trailerinsa ovat saaneet muunmuassa Kuin viimeistä päivää, Jos vielä jään, sekä Jenny Downhamin uusi kirja You Against Me.  (sekä moni muu)

Kerrottakoon, että minä rakastan elokuvatrailereiden katsomista, mutta kirjoista tehtyihin trailereihin suhtaudun  lievästi epäillen - jotenkin se tuntuu ylimääräiseltä elementiltä, varsinkin kun kirjat ovat nimenomaan tarkoitettu luettavaksi, ei katsottavaksi. Tällöin etenkin tuollaiset Crossedin kaltaiset näytellyt trailerit ovat aika meh - varsinkin kun lopputulos on pahimmillaan kamalan ylidramatisoitu (sitä paitsi nuo näyttelijät ovat liian vanhoja rooleihinsa ja muuta tällaista mutinaa). Ei kai niistä haittaakaan ole, mutta kuinka moni loppujen lopuksi valitsee kirjan tuollaisen trailerin perusteella?

Olisi mukava kuulla myös muiden mielipiteitä asiasta.
PeeÄss; Pistin tilaukseen Veera Laitisen Surunsyöjät, joten siitä on todennäköisesti tulossa arvostelua lähitulevaisuudessa. Jos adlibris vain lähettäisi sen joskus.
PeeÄss part2; Ai, sähköpostini kertoi että se onkin lähetetty tänään. Jei.

7 kommenttia:

  1. Ihana toi otsikko. :D

    Oikeasti mun piti vain sanoa että Terhi Rannelan Taivaan tuuliin -kirjasta tehtiin kai Saksassa tuollainen kirjatraileri! En ole muita kuin sen nähnyt enkä siitäkään tajunnut hölkäsen pöläystä kun se oli saksaksi, mutta aika mielenkiintoisia tuollaiset. Jännää.

    (Oli taas erittäin avartava kommentti ja silleen.)

    VastaaPoista
  2. En tiedä ihanuudesta, mutta kiitos silti. : D

    Saksassa ne tuntuvat olevan tosiaan suosittuja, kun tuntuu että saksalaisia kirjatrailereita tulee vastaan aika paljon (tuo Taivaan tuuliin traileri oli kyllä aika tyylikäs..).

    Tämä taas oli erittäin avartava vastaus, kiitoksia vain kommentista! : )

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista! En tiennytkään, että tällaisia on tehty. Nykynuoriso on Hollywoodin kasvatteja, tämä on loistava tapa saada heidät ansaan!

    VastaaPoista
  4. Yh, sain vasta nyt toimeksi katsoa tuon trailerin ja se oli kyllä ihan ruokottoman surkea! Siis ainakin näyttelijävalinnoiltaan. Mutta toisaalta kyllä aika hauskaa, että tällaisia tehdään... jotenkin...

    VastaaPoista
  5. Anne Tammelin: Kieltämättä tuo voi parhaimmillaan olla todella hyvä markkinointikikka. : )

    Ahmu: Äh, niinpä! Olin katsoessani olla kuolla myötähäpeään...

    VastaaPoista
  6. Tuota noin... oletan eläväni tynnyrissä sillä en tällaisiin ole ennen törmännyt. Kirjatrailerit ovat ilmeisesti järkyttäviä, todella järkyttäviä... ja pirun nerokkaita. Juuri tuo mitä Anne sanoi, loistava markkintointikikka.

    Kun tätä sitten toisaalta ajattelee oman (mahdollisesti joskus ulos tulevan) kirjan kannalta niin olisihan se siistiä että joku tekisi trailerin omasta teoksesta. Siitä huolimatta traileri vie lukijalta mielikuvituksen käytön mahdollisuuden henkilöiden ulkonäön suhteen nyt ainakin. Tiedäthän sinä miten inhottavaa se on jos sattuu katsomaan elokuvan ennen kirjan lukemista ja sitten ei kykene kuvittelemaan henkilöitä muun näköisiksi kuin millaisia he olivat leffassa.

    VastaaPoista
  7. Dee: Loppujen lopuksi kirjatrailerit taitavat olla vielä varsin uusi juttu, eikä niitä Suomessa tunnuta vielä harrastavan - toisaalta voisin kuvitella, että asia muuttuu vielä tässä ajan myötä. : ) Markkinointikikkana trailerit voivat kieltämätttä olla loistava juttu, esimerkiksi nuorenkirjoista kun on kyse - herättänevät varmaan myös sellaisten mielenkiinnon, jotka eivät juuri kirjoja lue.

    Olen samaa mieltä kanssasi tuosta oman mielikuvituksen käytöstä, itse ärsyynnyin esimerkiksi tuossa Crossed-trailerissa siitä, että minulle yritettiin väkisinkin tuputtaa tiettyjä mielikuvia henkilöistä, varsinkin kun muutenkin koko traileri tuntui hyvin halvan oloiselle...

    VastaaPoista