lauantai 26. toukokuuta 2012

hyvä paha fanfiction?

näinkin voi fanficissä käydä. kuva © luminary
Violet Wilde julkaisi jonkin aikaa sitten sen verran mielenkiintoisen ajatuksen blogissaan, että ajattelin jakaa sen tänne teillekin:

“It’s pretty unlikely I’ll make any kind of substancial living out of this, but if I’m lucky enough to get Bonded published, and even one person writes fanfiction about it, I’ll be happy. That counts for a lot more than fame and fortune, in my humble opinion." 

Niin, tämä fanfiction. Kirjailijan näkökulmasta hiukan pelottava ja jännittävä, ehkä ennen kaikkea muuta hämmentävä, selittämätön fanfiction. Se luo tilanteen, jossa oma tuotos joutuu jonkun toisen kirjoittajan käsiin, vaihtelevin seurauksin. Toinen fanficcari saattaa pysyä alkuperäisteokselle hyvinkin uskollisena, kun taas joku repii alkuasetelman niin palasiksi, ettei sitä meinaa  enää samaksi tunnistaa.

Meille kaikille muodostuu varmasti omia mielikuvia lempiteoksistamme - omia totuuksia siitä, millainen esimerkiksi joku hahmo tai vaikka hänen rakkauselämänsä on. Internet on viime vuosina mahdollistanut sen, että näitä omia totuuksia on mahdollisuus julkaista tekstien muodossa kaiken kansan nähtäville. Ficcareiden toimesta Harry Potter ja Draco Malfoy siis saavat toisensa, kuten fanien mielestä tarkoitettu on, eikä Houkutuksen Bella päädykään yhteen Edwardin vaan Jacobin kanssa. Vaihtoehtoja ja näkökulmia on loputtomasti, kuten kirjoittajiakin.

Onko se sitten hyvä vai huono asia, että joku muu kuin teoksen kirjoittaja itse saa niin surutta kajota tämän luomaan maailmaan ja sen hahmoihin? Kirjailijatkin asia jakaa eri leireihin. Esimerkiksi Stephenie Meyer ja J.K Rowling ovat antaneet asialle suostumutuksensa, kun taas muun muassa Anne Rice ja George R. R. Martin ovat suuresti fanficcejä vastaan.

Itse olen ehkä vähän jäävi vastaamaan, fanficcejä kun on tullut muutama kirjoitettua. En silti suhtaudu fanficcailun kaikkiin piirteisiin täysin varauksetta ja aivan niin myönteisesti kuin esimerkiksi Wilde, vaikka ymmärränkin hänen pointtinsa - onhan fanficcailu kirjailijalle melkoinen kunnianosoitus. Itse olisin ainakin imarreltu.

Mitä mieltä te olette?

(tässä merkinnässä puhun muuten tarkoituksella vain kirjoihin perustuvasta fanfictiosta - toki myös muunlaista on, selkeyden vuoksi tahdoin rajata. Tämä on muutenkin melkoinen pintaraapaisu, josta joku etevämpi olisi saanut vakuuttavamman/asiallisemman kuuloisen.... )

7 kommenttia:

  1. En harrasta fikkejä missään muodossa, mutta en ymmärrä miten joku voisi niistä hermostua. Minusta olisi imartelevaa, jos joku haluaisi fikata hahmoillani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllä minustakin fikit ovat pääasiallisesti ok juttu, ja eri aiheista tulen fikkejä lukeneeksi aika useinkin. Parhaimmillaan ne voivat antaa mielenkiintoisia uusia näkökulmia alkuperäisteokseen, millään lailla sen arvoa vähentämättä.

      Poista
  2. En ole ikinä kirjoittanut fikkejä. Olisihan se ehkä imartelevaa, että joku innostuisi hahmoistani niin paljon, että kirjoittaisi fikkejä. Eikä minulla niitä vastaan mitään varmaan olisi, paitsi että en ehkä haluaisi, että niitä julkaistaisiin.

    Olen ehkä vähän mustasukkainen hahmoistani, oli siinä järkeä tai ei... Tosin tämä nyt on vain spekulaatiota. Tällaisena ei-fantasiaa kirjoittavana ihmisenä tuskin joutuisin moista pohtimaan, vaikka minulta joskus jotain julkaistaisiin.

    (Postin ensimmäisen kommenttini kirjoitusvirheiden takia.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustasukkaisuus on minusta ihan ymmärrettävää, varsinkin silloin, jos toisten kirjoittajien käsissä omat hahmot ryhtyvät tekevän vähän mitä sattuu. Vaikka samaan aikaan se voi olla kyllä aika mielenkiintoistakin.

      Ei sitä koskaan tiedä, vaikka sinunkin kirjastasi fanfikkejä kirjoitettaisiin! ; ) Kyllä muistakin kuin fantasiakirjoista fikkejä kirjoitetaan, joskaan ei ehkä niin paljon.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Juu, tunnustan, vaikken nyt tiedä voiko minua varsinaisesti finiläiseksi lukea, kommentoin siellä vain harvoin mitään ja vierailen muutenkin aktiivisen epäaktiivisesti. : ,)

      Poista
    2. Haha arvelinkin, lajitoverit tunnistaa toisensa! "Hey ho, hets and slashers, never shall we die" ;)

      Poista